Basispoort informatieportaalBasispoort is een samenwerking tussen de uitgevers Malmberg, Noordhoff Uitgevers, ThiemeMeulenhoff en Zwijsen en de grote onderwijsdistributeurs – waaronder Heutink - in Nederland. Samen hebben we een platform ontwikkeld dat iets verandert in de manier waarop deze uitgeverijen de toegang tot digitale methodeonderdelen regelen voor leerkrachten en leerlingen. Vanaf augustus 2013 wordt het inloggen op deze software geregeld via Basispoort (zie www.basispoort.nl). Heutink ICT heeft dit informatieportaal ingericht waarop de komende periode alle relevante informatie en handleidingen van Basispoort en de koppelingen met deklas.nu 3 worden verzameld.

Mijn Omgeving Online (kortweg MOO) is het centrale startportaal en webbased leeromgeving in deklas.nu 3. Binnen MOO worden verschillende platformen en webbased applicaties ontsloten zoals Basispoort, Office 365, Kennisnet enz. De leeromgeving MOO is door deklas.nu 3 gebruikers online te benaderen en biedt allerlei lokale en online software en functionaliteiten en enkele interessante geïntegreerde features zoals het programmatabblad, digitaal portfolio en onderlinge communicatie. De koppeling met Basispoort werkt zowel voor deklas.nu (lokale login) als MOO (online login) en dient slechts 1 keer ingericht te worden.
 

Koppeling Basispoort, deklas.nu 3 en MOO

Waarom koppelen met uw lokale deklas.nu omgeving?

Omdat er een Single-Sign-On (SSO) koppeling gelegd wordt tussen Basispoort, deklas.nu 3 en MOO is rechtstreeks inloggen op Basispoort niet meer nodig. Dat werkt als volgt:

 • Een gebruiker logt in op het deklas.nu 3 netwerk.
 • De gebruiker start MOO, gaat naar het programma tabblad in MOO en ziet daar alle lokale-, webbased en Basispoort software.
 • Als u op school rechtstreeks naar www.basispoort.nl gaat ziet Basispoort aan uw lokale ip-adres dat u een deklas.nu gebruiker bent en linkt u rechtstreeks door naar MOO. Dat gaat volledig automatisch.
 • Elke gebruiker kan buiten de school (dus ook thuis) inloggen op www.moo.nl en de webbased- en Basispoort software starten (lokale software starten is optioneel).

Individueel inloggen

 
Door de bovenstaande werkwijze verandert er iets in het inlogproces voor leerlingen. Een leerling moet immers op leerlingniveau bekend zijn in MOO voordat we de juiste Basispoort software zonder extra login aan kunnen bieden op het programmatabblad. Deklas.nu biedt ook in deze nieuwe situatie de mogelijkheid om zowel indivudueel als op groepsniveau in te loggen. Bij scholen die werken met een groepslogin zijn niet alle leerlingen bekend in MOO. Voor hen biedt de Wizard om deklas.nu aan Basispoort te koppelen uitkomst omdat met enkele klikken alle leerlingen in MOO geimporteerd worden.

Instellen ‘individueel inloggen’

Als u als school Basispoort aan MOO hebt gekoppeld, moet elke gebruiker (ook de leerling) inloggen met een eigen naam en wachtwoord. Op deze manier komt men bij zijn of haar software van Basispoort. Omdat het individueel inloggen voor sommige leerlingen lastig is, hebben wij binnen MOO de mogelijkheid gecreëerd dat u bij het opstarten van MOO automatisch een overzicht krijgt met alle leerlingen uit de geselecteerde groep (= de groepsinlog van het werkstation). Aan de hand van de volgende stappen leggen wij u uit hoe u deze mogelijkheid binnen MOO kan instellen

Stap 1

Log in als Admin en selecteer het tabblad Beheer.

Stap 2

Selecteer de widget groepsbeheer.

Stap 3

Selecteer bij groepen bewerken het potlood van de groep waarvoor het automatisch selecteren van leerlingen wil instellen.

Stap 4

Standaard staat de groepsinlog voor alle groepen uitgeschakeld. Door een van de andere opties te selecteren zal in het vervolg bij het opstarten van de specifieke groep alle leerlingen getoond worden. U kunt vervolgens opgeven dat bij die inlog wel of niet een wachtwoord wordt gevraagd. Wij adviseren u sterk i.v.m. de beveiliging van de toegang altijd een wachtwoord in te stellen.

U bent nu klaar met het configureren van deze instelling. Als u nu inlogt met de gekozen groep krijgt een overzicht van alle leerlingen uit die groep. Door op het plaatje of de naam van de leerling te klikken logt u vervolgens in MOO in. De leerlingen die bij de groep ziet staan, komen uit uw LAS (uw leerling administratiesysteem). Als u werkt met ParnasSys of Dotcom School, zullen nieuwe leerlingen automatisch in de MOO omgeving worden gezet. Werkt u met Esis of een andere LAS dan dient u nieuwe leerlingen via een Edex te importeren in Basispoort. Het duurt dan 1 nacht voordat de nieuwe leerlingen in MOO is te zien. Door op het plaatje of de naam van de leerling te klikken logt u vervolgens in MOO in.

Tips voor jongere groepen

Voor de jongere groepen kan het handig zijn om MOO automatisch te laten opstarten. Op die manier komt een leerling meteen bij een overzicht met zijn of haar naam.

Als ICT’er kunt u dat zelf voor bepaalde groep(en) instellen.

 • Log in als Admin
 • Open de map Snelkoppelingen (deze staat op het bureaublad of staat op de i-schijf).

 • Kopieer de snelkoppeling van MOO (rechtermuisknop – kopiëren) (dus NIET knippen!)

 • Ga naar de M-schijf en open (bijvoorbeeld) de map van groep 2

 • open programs – open Startup (opstarten)

 • Plak de snelkoppeling van MOO nu in deze map. Klik nu met de rechtermuisknop en klik op plakken.

Als u inlogt met (bijvoorbeeld) groep 2 dan start MOO automatisch op.

Individueel inloggen

FAQ's

Vindt hier de antwoorden op de meest gestelde of meest denkbare vragen. Dit overzicht wordt bijgewerkt zodra daar aanleiding voor is.
Actueel overzicht met FAQ’s en gebruikshandleiding(en) van Basispoort zijn ook te vinden op http://help.basispoort.nl


Basispoort koppeling

3 belangrijke stappen

Stap 2 BP activeren

Indien uw school werkt met de software van de aangesloten educatieve uitgeverijen heeft u begin augustus een mail vanuit Basispoort ontvangen met daarin een activatielink om uw account te activeren. Omdat Basispoort ook invloed heeft op de werking van deklas.nu geven we u nog een aantal tips en aanvullingen om Basispoort in te stellen. Gebruik deze aanvulling naast de documentatie die Basispoort zelf heeft geschreven. U vindt deze documentatie op http://help.basispoort.nl

Als u Basispoort wilt activeren start u door op de activatielink in de mail te klikken. U dient een wachtwoord in te vullen. Onthoud dit goed!

Nadat u bent ingelogd, dient u een aantal zaken binnen Basispoort in te stellen conform de documentatie van Basispoort. Let daarbij goed op onderstaande.

Heeft u de mail met activatielink niet ontvangen, dient u vanaf het mailadres welke binnen uw LAS bekend is een mail te sturen naar info@basispoort.nl met daarin de NAW gegevens van uw school. U zult de activatielink vanuit Basispoort alsnog z.s.m. ontvangen.

Netwerk koppelen

Let op: kies hier alléén Heutink ICT als netwerkbeheerder als u werkt met deklas.nu 3. Als u werkt met deklas.nu XP kies dan voor de onderste optie Geen (van deze) netwerkbeheerders.

De meeste scholen werken met een statisch (vast) IP-adres. Dat betekent dat het IP-adres niet verandert. Hieronder een lijstje met voorbeelden / keuzemogelijkheden.

 1. Static IP geldt voor:
  1. XS4ALL Schoolaanbod
  2. Ziggo zakelijk
  3. UPC zakelijk
 2. Dynamic IP geldt voor privé aansluitingen van Ziggo of UPC bijvoorbeeld. Dus voor niet zakelijke abonnementen.`
 3. Shared Proxy kiest u als uw school werkt met een filter als Kliksafe.

Als u twijfelt, neem dan contact op met uw internetleverancier. Zij kunnen u vertellen hoe het op uw school is geregeld.