Gaat Microsoft de strijd in het onderwijs verliezen van Google?

De laatste tijd krijgen we steeds meer aanvragen om een Google Apps for Eduaction omgeving in te richten of het gebruik van chromebooks/boxen in de klassen. Ik durf inmiddels de bewering wel aan dat Google het OS van de toekomst gaat leveren voor het primair onderwijs. In mijn blog probeer ik uit te leggen hoe ik tot deze conclusie ben gekomen.

Achtergrond

Een aantal maanden geleden heb ik best vertwijfeld gekeken als er een dergelijke vraag binnen kwam van een van onze klanten of via een aanbestedingsprocedure voor een Google omgeving.

‘Toch niet weer zo`n hype’ en ‘ Microsoft Windows 8.1 samen met Office365 werken toch meer dan prima’ waren gedachten die me meer dan eens door het hoofd schoten. Daarbij komt nog eens dat veel (educatieve) software en overige applicaties al sinds jaar en dag gestandaardiseerd zijn op het Microsoft platform en het onderwijs dus feitelijk Microsoft ‘verslaafd is geraakt/gemaakt.

De klant is natuurlijk koning, dus we zijn ons als organisatie zeker gaan verdiepen in de (on)mogelijkheden van de producten van Google en daarbij hebben we goed gekeken naar welke meerwaarde dit het primair onderwijs in Nederland zou kunnen bieden. Een aantal voordelen en mogelijkheden waren direct aanwezig, een aantal zijn in de afgelopen maanden toegevoegd.

Persoonlijk ben ik dus ook steeds enthousiaster over de mogelijkheden van met name het Chrome OS. De apps for Education vindt ik persoonlijk nog minder gebruiksvriendelijk dan de webapps van Word, Excel en Powerpoint in Office 365. Dat kan echter ook vanwege mijn eigen Microsoft ‘verslaving’ komen…

Google

Met het beschikbaar komen van het Google platform voor het Nederlandse onderwijs kreeg Microsoft er direct een geduchte concurrent bij. Ondanks het feit dat Google niet tot nauwelijks een footprint had was het direct een geduchte tegenstander. Dit vanwege het feit dat veel mensen in de privé sfeer via het Android platform al wel in aanraking waren gekomen met de producten en diensten van Google. Daarbij komt nog dat Google een onderhoudsarm cloud OS aanbiedt en beschikbaar komt op hardware welke vele malen goedkoper is dan een Windows gebaseerde werkplek.

Microsoft

Daar waar Google juist extra focus aanbrengt op het onderwijs heb ik het idee dat Microsoft zoekende is naar de best passende oplossingen. Daarbij missen ze ook enkele essentiële onderdelen om succesvol te zijn. En dit wel om de volgende redenen;

 • Geen goedkope onderwijs hardware in de vorm van tablets of ander soortige hardware. (een Google Chromebook/Box koop je al vanaf Eur. 150,-)
 • Onduidelijkheid omtrent de Shape The Future licenties en het Office 365 model welke via de licentie partners van Microsft aan te schaffen zijn. Het eerst genoemde model is geïntroduceerd, weer stop gezet en opnieuw opgestart met vreemde voorwaarden. Het laatst genoemde model zet vooral kwaad bloed vanwege de voorwaarden in het contract. Voor ons als leverancier is dit al verwarrend, laat staan voor ons klanten.
 • Het cloud OS ontbreekt nog steeds. Daar waar Google een ijzersterk cloud OS biedt, moet er bij Microsoft nog steeds een fysieke installatie uitgevoerd worden op het betreffende device.
 • Beheer en onderhoud van mobiele devices. Daar waar het Microsoft platform zich lastig laat beheren via beheer tools welke daarvoor in de markt te verkrijgen zijn heeft Google een eigen beheer platform voor de chromebooks/boxen welke naadloos integreert.
 • Al met al strategisch geen al te beste keuzes van Microsoft en Google steekt ze daar zeker de loef af op dit moment.

  Ik denk dan ook echt dat Google de strijd gaat winnen van Microsoft…of gaat Windows 10 ons al deze ontbrekende zaken bieden?

  Media
  • robert-terhalle-thumb.jpg
  • robert-terhalle.jpg
  4 reactie(s)
  Cor Driessen (Gast)
  Geplaatst op 19-07-2015 om 07:59

  Ik denk dat de conclusie juist is.
  Google is veel harder aan de weg aan het timmeren. Ze bieden tegen weinig geld, goede tools voor onderwijs, werken heel hard aan wereldwijde bereikbaarheid en heel stilletjes nemen ze Microsoft alles af. Nu nog een Linux/Google besturingssysteem en een officepakket van Google en de rapen zijn gaar.

  Marcel (Gast)
  Geplaatst op 11-05-2015 om 08:58

  @Renze, Google is al lang aanwezig binnen het PO. Welke leerling en jonge leerkracht gebruikt er nou geen producten van Google? En ja dit gebruiken ze ook in de school op de schoolcomputers en in het schooldomein. Deze "prive"accounts die op school gebruikt worden zitten vol met reclame, net als de Microsoft producten (Hotmail e.d.) overigens. Voor de beide educatie varianten (Office 365edu, GAFE) is dat anders. Overigens is dat ook zo voor beide "work" varianten (Office 365 for business en Google for Work). Misschien interessant om te luisteren naar de Podcast van kennisnet.


  Groet,

  Marcel Bleeker
  Senior consultant de Rolf groep

  Jan-Willem Voortman (Heutink ICT) (Gast)
  Geplaatst op 08-05-2015 om 20:39

  @renze: Privacy is een belangrijk onderwerp bij Google Apps for Education. Hierover zijn in diverse discussie-fora al veel berichten te vinden.

  Google zelf heeft er een hele site over: http://www.google.com/edu/trust/

  Deze site gaat specifiek over data-veiligheid van Google for Education. Het stukje over van wie de data is, is te vinden onder het tabblad “Data” (http://www.google.com/edu/trust/#data-ownership-and-management). Hier stelt Google dat gebruikers zelf eigenaar zijn van hun data (en dus niet Google). De data die scholen in de systemen van Google zetten is van de scholen, en zij geloven er ook in dat dit zo moet blijven. Nog meer info tref je aan in de contracten: http://www.google.com/policies/privacy/#nosharing

  Mocht je ondanks alle geruststellende woorden van Google nog steeds twijfelen aan de veiligheid van je data, dan bestaat ook de mogelijkheid om in MOO 2.0 de data bij ons in onze eigen Private Cloud onder te brengen. De data is dan 100% traceerbaar en ook heel veilig!

  Ik wil je graag uitnodigen om eens bij ons te komen kijken naar hoe wij omgaan per data en privacy.

  Groet,

  Jan-Willem Voortman

  (Account Manager bij Heutink ICT)

  renze van Limbreij (Gast)
  Geplaatst op 08-05-2015 om 19:48

  En hoe zit het met de privacy bij gebruik van Google? Google staat alom bekend als een partij die niet schroomt om persoonlijke data door te verkopen of zelf te gebruiken.


  Om deze reden denk ik dat Google er nog lang noet is binnen het PO.

  Laat een bericht achter
  De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
  Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
  De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
  CAPTCHA Afbeelding
  Vul de bovenstaande code hieronder in