Werken aan een online platform met meer dan 500.000 gebruikers!

Dit is Tom. Tom is 25 jaar, woont in Deventer, werkt bij Heutink ICT en houdt van fietsen. Bij mooi weer komt hij met de racefiets naar het werk. Bij slecht weer pakt Tom vanaf het station zijn stationsfiets. Tom houdt ook van software ontwikkelen. De afdeling waar Tom sinds een jaar werkzaam is, bestaat uit een tien-koppig ontwikkelteam die werken aan Mijn Omgeving Online, dé werk- en leeromgeving, ontwikkeld door Heutink ICT. Zij ontwikkelen, optimaliseren en beheren de hele techniek achter het platform. Het eerste wat Tom doet als hij op het werk is, is het binnenhalen van de laatste (zelf geschreven) software: “gisteren zijn er natuurlijk weer updates en fixes doorgevoerd en door het binnenhalen van de laatste software zorg je ervoor dat iedereen vanuit dezelfde versie van de software werkt. Als alles binnen is, kan ik aan de slag.”

Kwart-over-9-momentje

Elke dag om 9:15 uur komt Tom met het team bij elkaar voor de ‘stand-up’. “Tijdens dit korte overleg vertelt iedereen wat hij die dag er voor heeft uitgevoerd en wat je hebt bereikt, maar ook tegen welke impediments je aan bent gelopen. En natuurlijk bespreken we ook even snel wat er vandaag op de planning staat. “Mijn dag is weer goed gevuld in ieder geval. Eerst maar eens contact opnemen met Google. We hebben hier een probleem met een SSO-koppeling wat wel snel opgelost moet worden.”

Sprintplanning

“De sprintplanning vindt ongeveer eens in de twee weken plaats. Toevallig is dat vandaag. Tijdens dit overleg kennen we punten toe aan de issues die we aan de aankomende twee weken gaan oplossen. Op deze manier kunnen we een goede schatting maken hoeveel tijd we kwijt zijn voor bepaalde issues. Om deze schatting te maken gebruiken we planning-poker, een kaartspel met punten die toegekend worden aan issues.”

Ontwikkelen

Tom is hard aan het werk om een bug op te lossen. “Deze kwam even snel tussendoor, dat heb je natuurlijk ook heel vaak. Deze bug zorgt er voor dat we verkeerde data lieten zien aan de eindgebruiker. Door een opvolging van acties ontstond er een foutsituatie waarbij er een object corrupt raakte. Deze lieten we vervolgens aan de eindgebruiker zien. Dit is natuurlijk niet de bedoeling”. Tom heeft het druk: “als ik dit af heb kan ik eindelijk door met een issue uit de sprint. Het gaat daarbij om het schrijven van een stuk code die ervoor zorgt dat processen dermate intelligent worden gemaakt dat ze weten of ze moeten ‘luisteren’ naar een gebeurtenis. Schieten wij bijvoorbeeld een nieuwe klant in die een koppeling met Google heeft, dan moet die koppeling wel weten dat hij gekoppeld moet worden. Dat moet geprogrammeerd en ingesteld worden. Maar goed, nu eerst tijd voor de lunch. Dat doen we in het restaurant beneden, waar ik overigens gewoon mijn eigen pot pindakaas heb staan.”

Impediment

's Middags is Tom bezig met het oplossen van een andere bug. Deze bug zorgde er voor dat namen in een gebruikerslijst niet correct werden afgebroken. Maar Tom liep hierbij tegen een impediment aan: “we hadden een Javascript Open Source Library die het probleem deels voor ons kon oplossen. Deze maakte alleen gebruik van Angular en daar maken wij in dit stuk software geen gebruik van. Hierdoor heb ik een andere vorm van deze library moeten gebruiken in JQuery. Deze ben ik nu aan het implementeren. Hier had ik nog helemaal geen ervaring mee, dus dat was even stoeien, maar het lijkt erop dat de oplossing nabij is. Dat is goed nieuws, want dan kan ik Ilja nog even wat begeleiden. Die is hier net een paar weken aan het werk en voordat je alle programma’s en dergelijke goed onder de knie hebt, ben je zo weer een paar weken verder en ik help hem waar nodig. Ik merk zelfs nu nog dat ik mezelf elke dag verder ontwikkel en dingen leer. “

Inmiddels is het bijna 17:30 uur. “Of ik alles heb kunnen doen wat ik wilde doen? Ja, maar er is ook weer veel werk bij gekomen. Maar dat maakt niet uit. Morgen is er weer een dag”.

Heutink ICT is op zoek naar collega’s voor Tom. Mensen die mee willen werken aan één van de grootste online platformen van Oost-Nederland. Benieuwd naar de details? Klik dan hier of bekijk één van de andere vacatures.

Media
  • MOOteam_banner.jpg
  • MOOteam_thumb.jpg
Heutink ICT is onderdeel van de Odin Groep