Home - Actueel - Blogs - Computational thinking voor leraren
Deel deze pagina:
Delen:

Computational thinking voor leraren

Als je als leraar aan de slag wilt met programmeren in de klas, dan kun je bij Heutink ICT de praktijkgerichte training Programmeren volgen. Onder leiding van onderwijsconsulent Ralph van de Stroom leer je tijdens deze training op creatieve wijze hoe je lessen kunt organiseren en hoe je leerlijnen kunt maken voor jouw school. Hoe ziet de training Programmeren eruit? Wij vroegen het aan Ralph.

“Lekker praktische middag!” en “de tips die ik kreeg waren voor mij een echte eye-opener”, waren de verschillende reacties van deelnemers na afloop van de regiotraining Programmeren. Ze geven de veelzijdige benadering van deze training aan. Na een korte introductie over “slimme apparaten” van Internet of Things, werd er uitgelegd hoe je deze steeds meer terugziet in de digitaliserende samenleving. Slimme apparaten kunnen ons leven vereenvoudigen, doordat er automatisch handelingen worden verricht. Denk aan een slimme thermostaat in huis, die weet wanneer jij thuis bent door koppeling aan de GPS-informatie van je smartphone.

Talentontwikkeling

In het praktische deel gingen we dieper in op de mogelijkheden van Scratch, de moeder der coding editors. Daarna is het niet moeilijk meer om de editors te begrijpen van Micro:bit of Minecraft Education en zijn Codebuilder te begrijpen. Met behulp van leskaarten programmeerden de cursisten van alles; van dansende spookjes tot een mini-game. Daarna namen de deelnemers nog ruim de tijd om ook de materialen van Micro:bit, Lego WeDo en Acer Cloudprofessor uit te proberen. Opmerkelijk is hoe bij deze volwassen deelnemers het kind in hen naar boven kwam, toen ze de materialen werkelijk gingen uitproberen. En net zoals in de klas, geldt ook hier: Fouten maken mag! Dat ‘debuggen’ we wel weer!

Na de training gaan de deelnemers naar huis met een rugzak vol kennis over computational thinking en de mogelijkheden in materiaal en software.

Wil jouw team ook een training?

Programmeren in de klas, is met een beetje hulp kinderlijk eenvoudig. Ben je benieuwd hoe we je op weg kunnen helpen met programmeren in de klas? Neem dan contact op met Ralph van der Stroom.


Ralph van der Stroom

Als onderwijsconsulent verzorgt Ralph van der Stroom onder andere trainingen rondom MOO en Office 365. Ralph werkte 15 jaar met veel plezier in het Jenaplanonderwijs, waar leerlingen leerden met hoofd, hart en handen. Als onderwijsconsulent kan Ralph scholen helpen om met programmeren aan de slag te gaan.

Media
  • RT programmeren1.jpg
  • RT programmeren2.jpg
  • RT programmeren3.jpg
  • RT programmeren4.jpg

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*