Home - Actueel - Blogs - Langdurig ziek thuis en toch meedoen in de klas?
Deel deze pagina:
Delen:

Langdurig ziek thuis en toch meedoen in de klas?

Digitaal onderwijs met MOO biedt steeds meer geweldige mogelijkheden. En het mooie vind ik dat alle leerlingen daarvan kunnen profiteren. Ook als ze, bijvoorbeeld door ziekte, een hele tijd niet in de klas aanwezig kunnen zijn. Want MOO is altijd en overal toegankelijk, via elk device. Bovendien zoeken we bij Heutink ICT continu naar nieuwe middelen waarmee kinderen ook thuis die belangrijke contacten met klasgenoten en docenten kunnen hebben. Het jongste voorbeeld is een zogenaamde ‘telepresence robot’, die ervoor zorgt dat een ziek kind thuis toch kan aanhaken bij wat er in de klas gebeurt.

Een robot als ogen, oren en stem

De robot heet AV1 en neemt in de klas de plaats in van de langdurig zieke leerling. AV1 is uitgerust met 4G en mechanische en audiovisuele tools. Daardoor kan hij fungeren als de ogen, oren en stem van het kind. Bij de robot hoort een app waarmee kinderen zelf kunnen bepalen wanneer ze verbinding maken met de klas, of die verbinding juist verbreken. Via de app laat AV1 het kind zien en horen wat er in de klas gebeurt. Het kind kan zelfs ‘gewoon’ om zich heen kijken. En wat mij betreft ook supergaaf: klasgenootjes kunnen AV1 overal mee naar toe nemen, bijvoorbeeld op schoolreisjes of andere uitstapjes. Zo kan het zieke kind ook dingen meebeleven die zich ergens anders afspelen dan op school.

Wat kun je ermee als leerling

Met de app kun je als leerling thuis zelf aangeven hoe intensief je kunt en wilt meedoen in de les. Kun je op een bepaald moment alleen passief meeluisteren, dan meld je dat via de app, waarna de robot een blauw licht laat zien. Wil je een vraag stellen of beantwoorden, dan steek je via de app je hand op en gaat er op de robot een wit licht knipperen. Je kunt AV1 ook in fluistermodus zetten, zodat alleen kinderen die dicht bij de robot zitten kunnen horen wat er wordt gezegd.

Perfect bij MOO

Al met al bewijst AV1 maar weer eens dat techniek onderwijs op allerlei manieren kan verbeteren. Ik zie deze slimme robot dan ook als een fantastische aanvulling op MOO. Het zijn twee oplossingen die elkaar kunnen versterken. Met als gevolg dat langdurig zieke kinderen niet geïsoleerd raken maar echt betrokken blijven bij lessen, opdrachten en oefeningen.

Ontdek AV1 zelf tijdens ‘Robotica en kunstmatige intelligentie & onderwijs’

AV1 is ‘live’ in actie te bewonderen tijdens het aanstaande evenement ‘Robotica en kunstmatige intelligentie & onderwijs’, op 7 februari in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Wij zijn daar als Heutink ICT ook van de partij en zullen je graag een nadere toelichting geven. Liever een demo bij jou op school? Geen probleem; bel 074 240 46 06 om een vrijblijvende afspraak te maken met mij of een van mijn collega’s.


Sophie Obdeijn

Als accountmanager New Business ben ik vol enthousiasme altijd op zoek naar interessante nieuwe projecten en producten. Voorwaarde moet zijn dat deze van toegevoegde waarde zijn voor het onderwijsproces.

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*