Home - Actueel - Blogs - Verder zonder Flash? Geen paniek!
Deel deze pagina:
Delen:

Verder zonder Flash? Geen paniek!

Er wordt al een tijdje veel over gesproken: na 31 december 2020 is Adobe Flash Player (kortweg Flash) verleden tijd. De ondersteuning van de veelgebruikte plugin is tegen die tijd wereldwijd stopgezet in alle browsers. Sinds dit feit werd aangekondigd, merk ik dat er in het primair onderwijs enige paniek heerst. Wat moeten we doen? Werkt onze educatieve software straks nog wel?

Wat was Flash ook alweer?

Flash is een plugin in de browser die ervoor zorgt dat animaties kunnen worden getoond, zoals dat ook gebeurt in veel educatieve verwerkerssoftware. De oerversie werd in 1996 ontwikkeld en evolueerde tot de bekende Shockwave Flash Player. In 2005 kwam Flash in handen van Adobe. Volgens Adobe is de plugin vandaag de dag geïnstalleerd op meer dan 1 miljard desktops.

Over naar HTML5

Flash is in de loop der jaren steeds meer bekend komen te staan als ‘hack-gevoelig’. Bovendien is de software in technisch opzicht voorbijgestreefd door de veel modernere techniek van HTML5. Resultaat is dat Flash dus straks niet meer wordt ondersteund. De ontwikkelaars van de diverse browsers zijn nu al druk bezig met het treffen van voorbereidingen op de nieuwe situatie. Dat merk je onder meer doordat ze het je steeds moeilijker maken om Flash te gebruiken. Als je werkt met Chrome, moet je bijvoorbeeld al vanaf juli dit jaar van alles doen om Flash nog aan de praat te krijgen.

Slecht nieuws voor het onderwijs?

Wat betekent dit nu voor het onderwijs, waar zoveel educatieve software wordt gebruikt die voor Flash is gebouwd? Moeten jij en je leerlingen ineens allerlei ingewikkelde handelingen gaan verrichten om hun educatieve content nog op te starten? Ik kan je geruststellen: als de werkplekken van jouw school worden beheerd door Heutink ICT, hoef jij je geen zorgen te maken. Of je nu werkt met Chromebooks of Windows-apparaten, tot en met 31 december 2020 zorgen wij ervoor dat de vereiste instellingen voor Flash automatisch worden gemaakt. En dat alles dus blijft werken.

De uitgevers werken er ook hard aan

Gelukkig zitten de educatieve uitgevers intussen ook niet stil. Zij zijn allemaal druk bezig hun software aan te passen naar HTML5. En zeggen allemaal dat ze daarmee klaar zullen zijn voor die beruchte einddatum. De enige uitzondering zou zich kunnen voordoen als je met een oude methode werkt die nauwelijks meer wordt gebruikt of waar al een nieuwere versie van bestaat. Maar ik heb de grote uitgevers allemaal gesproken en zij verzekeren me dat dat maar geldt voor een handjevol titels. Waar dat aan de orde is, gaan de uitgevers hun klanten er zelf actief over benaderen.

Conclusie

Kortom: het feit dat Flash met pensioen gaat is geen reden voor paniek. Wij houden tot de einddatum al je Flash-software draaiend en daarna ga je (hoogstwaarschijnlijk ongemerkt) over naar HTML5. Dus laat je niet van de wijs brengen – en blijf vooral lekker lesgeven!


Marcel vd Veldt (productmanager bij MOO)

Marcel van der Veldt werkt sinds 2012 bij Heutink ICT. Als productmanager richt hij zich op de doorontwikkeling van het online platform MOO (Mijn Omgeving Online). Marcel is de spil tussen MOO-gebruikers en Heutink ICT. Zijn doel is MOO te verrijken met datgene waar de markt om vraagt en zo te bouwen aan een omgeving waarin leren met IT écht kinderspel is.

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*