Devices in het onderwijs
Werken en leren in de cloud
Je kennis op peil met de juiste ICT-trainingen
Momento: hét dashboard voor leermethodes
Werken en leren met Google
Werken en leren met Microsoft Office
Iedere moderne basisschool heeft een visie op de rol die ICT zou moeten spelen in het onderwijs. Meestal is het aan de ICT-coördinator om die visie te vertalen naar een plan voor de praktijk. Dat ICT-beleidsplan voor het basisonderwijs moet in ieder geval antwoord geven op de volgende vragen:
Uit ervaring weten we dat veel ICT’ers het best lastig vinden om zo’n ICT-plan op papier te krijgen. Geldt dat ook voor jou? Dan kun je misschien inspiratie putten uit de volgende do’s en don’ts die we voor je op een rijtje hebben gezet.
Zet in op de dingen waarvan je nu zeker weet dat je ze nodig hebt. Je weet niet hoe de wereld er over 5 jaar uitziet.
Als de leerkrachten op jouw school het gevoel hebben dat er te veel van boven wordt opgelegd, verklein je de kans dat je beleid slaagt.
Zorg dat je ICT-beleid haalbaar is voor de meerderheid van de leerkrachten en leerlingen. Een te hoog ambitieniveau leidt tot teleurstellingen.
Neem in je plan ook kennismanagement op. Door op een gerichte manier je eigen kennis te delen en andermans kennis te benutten kun je uiteindelijk veel tijd besparen.
Niet elke leerling is een geboren whizzkid. Neem in je plan mee dat je ook het ontwikkelen van ICT-vaardigheden gedifferentieerd kunt aanpakken.
De lestijd op school is te schaars om uren te besteden aan aparte ICT-lessen. Kies daarom voor een benadering waarbij je ICT integreert in de bestaande vakken.
Ga er in je plan niet zomaar van uit dat het gebruik van ICT in je onderwijs zal leiden tot betere leerresultaten.
De tijd van die ene enthousiaste ICT-hobbyist op school ligt achter ons. Zorg ervoor (bijvoorbeeld door middel van scholing) dat er meer collega’s zijn met kennis van zaken.
Houd de waarde van tijdloze pedagogisch/didactische vaardigheden in ere. Ook als het device of digibord niet werkt, kan een goede leerkracht nog altijd prima lesgeven.
Neem in je plan op dat er bijvoorbeeld niet zomaar nieuwe gadgets worden aangeschaft omdat ze op dat moment helemaal ‘hot & happening’ zijn.
Download onze whitepaper waarin we de bovenstaande 5 do's en don'ts nader toelichten. Je vindt in de whitepaper ook een template met globale richtlijnen voor de opbouw van jouw ICT-beleidsplan. En heb je behoefte aan persoonlijk advies en/of begeleiding bij het opstellen van je plan? Wij helpen je graag.
Wim van der Veen is na het behalen van zijn PABO-diploma aan Hogeschool Windesheim direct als leerkracht en ICT’er aan de slag gegaan. In 10 jaar tijd heeft hij zich verder ontwikkeld tot schoolleider en bovenschoolse ICT-coördinator. Sinds zijn overstap naar Heutink ICT in 2018 houdt Wim zich bezig met visieontwikkeling bij scholen en besturen, coaching van ICT’ers en het geven van verschillende soorten trainingen. Ook is hij bij verschillende besturen betrokken als ICT-regisseur.
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties