Home - Actueel - blogs - Algemeen - ICT op de schoolagenda
Deel deze pagina:
ICT op de schoolagenda

De tijd gaat snel. Het is al bijna februari. Zo langzaam maar zeker worden er al weer plannen gemaakt voor het nieuwe schooljaar. Toetsroosters, schoolreisjes en teamvergaderingen worden binnenkort weer vastgelegd. Een mooi moment om eens aan ICT te denken.

ICT is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Dat hoef ik de lezers van dit blog zeker niet te vertellen. Als je goed kijkt, zie je dat het steeds meer wordt omarmd en bij sommige vakken al verplicht is. Denk maar eens aan de methode De Wereld in Getallen. Bij deze methode is het onderdeel op de computer verplicht. Wat ik op meerdere scholen heb gehoord, is dat lang niet alle leerkrachten hier aan toe komen. De een vindt het moeilijk om het in te plannen, de ander weet niet zo goed hoe zij het moet instellen en weer een ander zette het amper in omdat ze niet wist dat het verplicht was…(staat toch écht in de handleiding!).

Ook het digibord is niet meer weg te denken uit de klas. In de meeste groepen hangen ze al en in de onderbouw zie je steeds meer. Bij het gebruik van het digibord is het vaak zo dat veel gebruikers blijven hangen in het schrijven op het scherm en laten zien van een filmpje. Het maken van een woordweb lukt ook nog...maar het interactief inzetten? Dat kost veel mensen toch veel moeite. Begrijpelijk. Men mist voorbeelden en goede handvatten.

Als u de komende maanden de vergaderagenda gaat opstellen, zorg dan eens dat ICT er wordt bijgezet. Als ICT-coördinator kunt u iets vertellen over hoe u de software inzet. U kunt dit natuurlijk door een collega laten doen. Rondom een bepaald thema in de onderbouw kunt u de mensen op weg helpen om ICT in te gaan zetten. Zoek leuke websites op. Wellicht dat bepaalde onderwerpen in de software zitten als thema. Het gebruik van het digibord en de software die jullie er bij zouden kunnen gebruiken. Ik kom op veel scholen waar heel veel software aanwezig is, maar waarvan veel niet gebruikt wordt. Vaak weet men niet eens dat het er is.

Door ICT op de agenda te zetten, gaat het leven bij de collega’s. Ze gaan het (nog) meer zinvol inzetten en men is tevens op de hoogte van kennis die er bij anderen aanwezig is. Dat scheelt ook weer extra werk voor de ICT-coördinator.

Media
  • bastiaan-kooij-thumb.jpg
In de media . gespot

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*
500.000 kinderen en duizenden onderwijsprofessionals leren en werken dagelijks in MOO 500.000 kinderen en duizenden onderwijsprofessionals leren en werken dagelijks in MOO
20 jaar ervaring in ICT 20 jaar ervaring in ICT
ICT-artikelen bestel je op heutink.nl ICT-artikelen bestel je op heutink.nl
Grootste assortiment Grootste assortiment
Werken en leren in de cloud met MOO Werken en leren in de cloud met MOO