Home - Actueel - Nieuws - “Heutink ICT denkt kritisch mee”
Deel deze pagina:
Delen:

“Heutink ICT denkt kritisch mee”

Heutink ICT werkte in het verleden al jaren voor COG Drenthe, een van de twee partijen die in 2018 samengingen tot CKC Drenthe. Inmiddels zijn wij vanuit een aanbesteding geselecteerd om invulling te geven aan een ingrijpende ICT-operatie waarbij verouderde digiborden worden vervangen door touchscreens en op een groot aantal scholen MOO wordt geïmplementeerd.

CKC (Christelijke Kindcentra) Drenthe is een bovenschoolse organisatie die verantwoordelijk is voor 30 basisscholen met in totaal ruim 6.000 leerlingen en ongeveer 600 medewerkers.


“Bij ons kiest een school niet voor een product, maar voor een manier van werken”


Ruimte voor keuzes op schoolniveau

Gerjan Peeneman (rechts op foto) is naast zijn functie als directeur van kindcentrum Beatrix verantwoordelijk voor het bovenschoolse ITC-beleid van CKC Drenthe. Vanuit die laatste rol houdt hij zich vooral bezig met het ontwikkelen van beleid en de vertaling daarvan naar de scholen. “Op bovenschools niveau zetten wij de kaders neer, maar daarbij geven we ruimte voor keuzes op schoolniveau, want iedere school is daar anders in. We selecteren bijvoorbeeld breed inzetbare hardware en scholen kiezen zelf welk type device ze uit het geselecteerde aanbod willen gebruiken. Als het maar ondersteunend is aan het proces, en onderdeel is van het onderwijskundige geheel. Want bij ons kiest een school niet voor een product, maar voor een manier van werken.” Ondanks de ruime keuzevrijheid streeft Gerjan op bepaalde punten naar uniformiteit. “We willen wel dat al die systemen vanuit één omgeving te beheren zijn. Daarom werken we op een groot aantal scholen met MOO of gaan we dat binnenkort doen.”

Sparren over nieuwe ontwikkelingen

Gerjan heeft al ervaring met Heutink ICT sinds 2002. In de loop der jaren zijn de contacten en de dienstverlening steeds veelomvattender geworden, tot en met Training & Advies. “Heutink ICT denkt kritisch mee, dat vind ik heel belangrijk. Het is ook niet zo dat we ons alleen maar blanco laten adviseren. Ik ben zelf dit jaar bijvoorbeeld naar de BETT geweest en heb daar allerlei nieuwe ontwikkelingen gezien. Daarover kunnen we goed sparren: kunnen we er misschien iets mee? Een ander voorbeeld is waar we momenteel mee bezig zijn met betrekking tot MOO. Vanuit privacyoverwegingen hebben wij een bepaalde visie op hoe wij in MOO met e-mailadressen moeten omgaan. Zo’n vraagstuk leg ik voor aan Heutink ICT en dan kijken we samen wat er wel en niet mogelijk is. Dat zijn goede gesprekken, heel open en met eerlijke feedback van beide kanten.”

Snel schakelen

Rien van Schaik (links op foto) is binnen CKC Drenthe verantwoordelijk voor de operationele kant van ICT. “Bij CKC Drenthe vinden we dat een leerkracht is opgeleid om voor de klas te staan en niet om heel veel tijd te besteden aan ICT. Vanuit die gedachte ben ik eigenlijk de tussenpersoon tussen Heutink ICT en de ICT’ers op de scholen. In de loop der jaren heb ik vrijwel alle monteurs en helpdeskmedewerkers van Heutink ICT wel leren kennen. We verstaan elkaar goed en kunnen snel schakelen.”


“Een leerkracht is opgeleid om voor de klas te staan en niet om heel veel tijd te besteden aan ICT”


Touchscreens van Heutink ICT

In december 2018 schreef CKC Drenthe een Europese aanbesteding uit voor nieuwe touchscreens op de scholen. “Onze digiborden hingen er al zo’n tien jaar, die waren echt verouderd en aan vervanging toe. Voor scholen zijn dat mega-investeringen en je wilt een oplossing waarmee je jaren verder kunt. Zulke keuzes moet je dus heel zorgvuldig maken; bij de besluitvorming waren vanuit onze organisatie uiteindelijk wel acht personen betrokken. In de aanbesteding hebben we trouwens niet primair gekeken naar de prijs. We hebben de nadruk gelegd op andere factoren, zoals duurzaamheid, werkwijze en garantiebepalingen. Zo zijn we gekomen tot een puntensysteem. Op basis van de gescoorde punten en de prijs hebben we uit 9 geselecteerde leveranciers Heutink ICT gekozen.”

Het mooie van MOO

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het vervangen van de oude digiborden op alle scholen van CKC Drenthe. “Dat zal nog wel anderhalf jaar in beslag nemen. Tegelijkertijd maakt een groot aantal van onze scholen de overstap van deklas.nu naar MOO. We proberen dat een beetje gelijk op te laten gaan met het plaatsen van de touchscreens. Het mooie van MOO is de duidelijke, herkenbare structuur. Bovendien is het voor leerkrachten die op verschillende scholen werken handig dat ze dankzij MOO overal op precies dezelfde manier aan het werk kunnen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op zoveel mogelijk scholen met MOO te werken.”

Deel deze pagina:

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*