Home - Actueel - Nieuws - Google op school? Zo houden we het veilig
Deel deze pagina:
Delen:

Google op school? Zo houden we het veilig

In de Volkskrant van 1 november jongstleden stond een opvallend artikel over de rol van Google in het primair onderwijs. Diverse organisaties blijken zich zorgen te maken over de privacy van de vele leerlingen die elke dag met Google-software werken. Zijn de gegevens van al die kinderen wel veilig? Hoogste tijd om wat nuances aan te brengen.

Ook Google is gebonden aan de AVG

Om te beginnen behoort Google tot de 'verwerkers' zoals die zijn omschreven in de nieuwe Europese privacywetgeving AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Ook Google moet dus voldoen aan de strenge regels die de AVG stelt aan partijen die persoonsgegevens verwerken. Dat houdt onder meer in dat de informatie die Google vastlegt om een leerling toegang te geven tot zijn diensten minimaal is. De uitwisseling gaat in het geval van MOO niet verder dan de naam van het kind. Bovendien zien wij als Heutink ICT er nadrukkelijk op toe dat het doorgeven van informatie echt beperkt blijft tot het genoemde minimum dat nodig is om het didactisch gebruik van Chromebooks en Google in de klas mogelijk te maken.

Nog veel meer eisen en regels

De plicht van Google om voorzichtig om te gaan met persoonsgegevens is overigens veel breder dan de AVG voorschrijft. Zo voldoet Google ook aan een groot aantal internationale normen, regels en certificeringen, waaronder ISO 27001 (informatiebeveiliging), ISO 27017 (informatiebeveiliging voor clouddiensten) en ISO 27018 (bescherming van persoonlijke gegevens in de cloud). Dat is een extra waarborg voor de veiligheid van gegevens; Google zal immers nooit het risico willen lopen een van deze certificeringen te verspelen. Sterker nog: Google zal nooit het risico willen nemen ons vertrouwen willens en wetens te beschamen.

Google's eigen privacybeleid voor het onderwijs

Er zijn ook mensen die vrezen dat Google mogelijk een profiel van leerlingen opbouwt om daar later de vruchten van te kunnen plukken, door de kinderen te voorzien van gerichte advertenties. Het zijn echter de school en de leerlingen zelf die grotendeels bepalen over welke gegevens Google kan beschikken. Hoe dat precies werkt, heeft Google transparant uitgelegd in zijn privacybeleid voor het onderwijs. Daarin staat onder meer het volgende over de zogenoemde Kernservices van G Suite for Education (Gmail, Agenda, Classroom, Contacten, Discussiegroepen, Drive, Documenten, Formulieren, Spreadsheets, Sites, Presentaties, Talk/Hangouts, Vault en Chrome-synchronisatie): 'Persoonlijke gebruikersgegevens die in de Kernservices worden verzameld, worden alleen gebruikt om de Kernservices te leveren. Google toont geen advertenties in de Kernservices en gebruikt de persoonlijke gegevens die in de Kernservices worden verzameld niet voor advertentiedoeleinden.' Ook belooft Google: 'Google maakt bij G Suite for Education-gebruikers in het basis- en middelbaar onderwijs geen gebruik van persoonlijke gebruikersgegevens (of andere gegevens die zijn gekoppeld aan een G Suite for Education-account) om advertenties te targeten.'

Ook in andere privacygevoelige sectoren

Google is niet alleen in het onderwijs populair. Steeds meer organisaties maken gebruik van Google-producten. Dat gaat van commerciële bedrijven als Randstad tot zorginstellingen en de politie. En daar zitten veel organisaties bij waar privacy ook een zeer hoge prioriteit heeft. Alleen daarom al kun je erop rekenen dat Google het vertrouwen van zijn gebruikers niet zal beschamen.

Wij waken mee

Kan er dan nooit iets fout gaan? Natuurlijk wel, maar dan geldt nog steeds dat Heutink ICT er als onderdeel van de keten altijd voor zal zorgen dat er zo min mogelijk data worden gedeeld. Wij zijn continu alert op dingen die fout kunnen gaan. En áls er iets gebeurt, nemen we direct passende maatregelen. Kortom: wat ons betreft hoef je je als ouders of school geen zorgen te maken over Google-gebruik op school. Temeer omdat wij er alles aan zullen doen om de privacy van kinderen te waarborgen, nu en in de toekomst.

Deel deze pagina:

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*