Home - Actueel - Nieuws - Belangrijke informatie over de digitale Centrale Eindtoets
Deel deze pagina:
Delen:

Belangrijke informatie over de digitale Centrale Eindtoets

Het College van Toetsen en Examens heeft alle PO-scholen in Nederland geïnformeerd over de mogelijkheden voor de afname van de Centrale Eindtoets. Dit schooljaar is er weer de keuze uit een papieren of digitale Centrale Eindtoets. Overweeg je als school om de digitale Centrale Eindtoets te kiezen, dan is de volgende informatie belangrijk.

Facet examensysteem: plannen en afnemen toetsen

Facet is het digitale systeem van de overheid voor het afnemen van toetsen en examens. Het Facet examensysteem bestaat uit een gedeelte voor het plannen van de toetsen en een ander gedeelte voor de afname van toetsen. Het plannen van de toets in het toetsplanningsysteem kan volledig online in vrijwel elke moderne internetbrowser.

Facet browser voor toetsen

Het afnemen van de toetsen gaat via de speciale Facet-browser. Deze Facet-browser moet er voor zorgen dat de toets goed wordt weergegeven en dat de internetomgeving beveiligd wordt.

Toetsen met Chromebooks

Hebben jullie op school Chromebooks? Dan kun je kiezen voor de digitale adaptieve Centrale Eindtoets. Voor Chromebooks is de Facet browser als speciale ‘lock down applicatie’ beschikbaar, wat wij ook wel de toetsmodus noemen. Heb je het beheer bij ons hebt ondergebracht? Dan kun je met een telefoontje via onze sevicedesk laten inplannen op welke dagen de Chromebooks in de toetsmodus moeten staan.

Toetsen met Windows-devices

Voor Windows-devices gebruikt de Facet-browser een Linux bootimage. Voor veel basisscholen is gebleken dat deze techniek te complex is en daardoor veroorzaakte het veel problemen. Wij voorzien dit schooljaar dezelfde problemen bij de afname van de Centrale Eindtoets op Windows devices. Daarom adviseren wij de Centrale Eindtoets dit schooljaar niet op Windows-devices af te nemen.

Als leverancier vinden we het erg jammer dat er niet gekozen is voor een gebruiksvriendelijke oplossing. Omdat we vanuit onze ervaring en expertise in het Primair Onderwijs duidelijk willen communiceren over de keuzes die scholen hebben, zijn we tot dit advies gekomen. Mocht je toch op Windows devices willen toetsen, omdat je school bijvoorbeeld geen Chromebooks heeft, neem dan contact op met je accountmanager. We helpen je dan om alle zaken even goed op een rijtje te zetten.

Meer weten?

Heb je vragen over deze informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina:

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*