Home - Actueel - Nieuws - Uniek iBook experiment
Deel deze pagina:
Delen:

Uniek iBook experiment

Resultaten van een uniek iBook experiment: een volwaardige lesmethode op de iPad

Malmberg heeft als eerste uitgever in Nederland geëxperimenteerd met een volwaardige lesmethode voor het basisonderwijs op de iPad. Het experiment is in samenwerking met schoolleverancier Heutink georganiseerd. Er zijn 5 basisscholen gedurende 5 weken met deze unieke iBooks app aan de slag geweest. De app is bovendien 1.000 keer gedownload via de Malmberg website.

Doel van het experiment was om inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van het geven van onderwijs op tablets in de praktijk. De wensen en behoeften van het onderwijs (leerkrachten en leerlingen) staat hierbij centraal. In totaal hebben 156 leerkrachten (25%) de enquête ingevuld.

Goede vervanging huidige les en werkboek

Ruim 76% van de deelnemers van het onderzoek ziet de iBooks als een goede vervanging voor het huidige lesboek en het werkboek. Vooral omdat er meer variatie in werkvormen mogelijk is dan in werkschriftjes. Er is directe feedback op de gemaakte opgaven mogelijk, dit zorgt voor een didactisch en organisatorisch voordeel. De iBooks lenen zich prima om ieder kind in zijn eigen tempo door de stof te laten gaan. De directe toegang tot internet en andere applicaties biedt een gemakkelijke mogelijkheid voor het geven van extra verdiepingsopdrachten. Tevens wordt opgemerkt dat het verwerken op de iPad veel sneller gaat dan in het verwerken in een schriftje. Als gemiddeld rapportcijfer krijgen de iBooks een 7,6.

Budgettaire mogelijkheden en stabiel internet blijven een probleem

Natuurlijk zijn er ook nadelen, qua budget is het een forse investering voor een school. Verder moeten scholen rekening houden met de technische infrastructuur op scholen. Met het lesgeven op de iPad is er een grote afhankelijkheid van stabiel internet. Omdat veel kinderen bekend zijn met een iPad, kennen ze de mogelijkheden. Ze zijn eerder afgeleid en dwalen af naar andere apps. Als leerkracht heb je hierdoor een slecht overzicht wat de kinderen aan het doen zijn.

Meer informatie?

De iBooksapp blijft voorlopig nog te downloaden via www.malmberg.nl/ibooks. Op deze site vindt u ook een samenvatting van de resultaten van het onderzoek, grafieken en enkele quotes van leerkrachten en leerlingen.

Over Malmberg

Malmberg is autoriteit en marktleider op het gebied van educatieve leermiddelen. De uitgeverij ontwikkelt al meer dan 125 jaar leermiddelen die afgestemd zijn op actuele ontwikkelingen. Malmberg ondersteunt docenten en schoolmanagers maximaal bij de dagelijkse lespraktijk. Hierdoor
ontstaat ruimte om het onderwijs beter af te stemmen op de individuele leerling zodat optimale resultaten worden behaald. Kijk voor meer informatie op www.malmberg.nl.
Media
  • uniek-ibook-experiment-thumb.jpg
  • uniek-ibook-experiment-banner.jpg
Deel deze pagina:

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*