Home - Actueel - Nieuws - Coronavirus raakt scholen steeds meer
Deel deze pagina:
Delen:

Coronavirus raakt scholen steeds meer

Scholen worden op dit moment geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen dagen heb je wellicht op meerdere plaatsen gelezen over tips om leerlingen ook thuis te laten werken. Wij realiseren ons dat het van scholen, ICT-coördinatoren en leerkrachten veel vraagt om dit te organiseren. Daarom proberen wij realistische hulp te bieden om het onderwijs in deze lastige situatie te helpen.

Meer tips over leren op afstand

Begin met voorbereidingen

Als je als school wilt en kunt doorgaan met het aanbieden van onderwijs is het belangrijk om te kijken of je een ICT-omgeving hebt waarin kinderen ook daadwerkelijk thuis werk kunnen doen of lessen kunnen volgen. Door nu na te denken over deze situatie en eventuele voorbereidingen te treffen, kun je het onderwijs zo goed mogelijk door laten gaan.

Thuissituatie van leerlingen

Hebben leerlingen thuis devices en een goede verbinding met internet? Als school kun je de thuissituatie van leerlingen niet altijd beïnvloeden. Je zou kunnen overwegen om leerlingen die niet over een device beschikken maar wel een internetverbinding hebben, een Chromebook of laptop van school uit te lenen. Deze moet dan thuis nog wel verbonden worden met een WiFi-netwerk. Als je overzicht wilt bewaren van devices die uitgeleend worden dan is deze uitleenlijst een handig middel.   

Voor PO-scholen die werken met MOO:

 • Inloggen in MOO (Mijn Omgeving Online)
 • Om thuis in te loggen is het natuurlijk noodzakelijk dat leerlingen en leerkrachten over hun gebruikersnaam en wachtwoord beschikken. Hier lees je een instructie hoe je een overzicht kunt afdrukken voor leerlingen die gebruikmaken van een plaatjeslogin. Je kunt leerlingen deze instructie meegeven om thuis in te loggen. Voor gebruikers die met een wachtwoord inloggen is het belangrijk te controleren of zij deze ook weten als ze thuis op een ander device inloggen. 

 • Welke taken kunnen leerlingen online doen?
 • Het is belangrijk om na te denken over de educatieve content die zinvol is om leerlingen thuis te laten doen. Stem opdrachten of huiswerk af op de digitale vaardigheden die kinderen hebben.

  Basispoort werkt in overleg met uitgeverijen aan de mogelijkheid om tijdelijk hun software ook voor thuisgebruik beschikbaar te stellen. Zodra dit gerealiseerd is, zullen we je hierover informeren.

  Bedenk goed welke opdrachten je leerlingen via de online leeromgeving aanbiedt. Wil je basisvaardigheden oefenen via online software? Bedenk dan dat kinderen dit niet zo uitdagend vinden en het effect vaak laag is. Denk ook eens aan Wereld verkenning, ontwerpend leren en meer creatieve opdrachten. Bijvoorbeeld het houden van een interview, het maken van een filmpje, werkstuk aan de hand van een onderzoeksvraag of misschien zelfs een website over meten en meetkunde. Probeer leerlingen kennis te laten toepassen en stel betekenisvolle opdrachten samen.

  Als je leerlingen al een Google account hebben, kun je daar opdrachten delen, feedback geven etc. In deze video zie je daar meer over. Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen weten hoe dit werkt dus als het (nog) kan is het goed om hier in de klas al een keer mee te oefenen.

 • Online lesgeven en opdrachten maken
 • Wil je via Google Meet of Microsoft Teams online lesgeven dan zijn hier mogelijkheden voor. Hiervoor heb je wel een bepaalde uitgangssituatie nodig. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met je accountmanager. 

Voor VO-scholen en PO-scholen die niet met MOO werken:

Ook voor scholen die niet met MOO werken zijn er mogelijkheden via Google Meet of Microsoft Teams. Zoals gezegd heb je hier een bepaalde uitgangssituatie nodig. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met je accountmanager. We helpen je graag op weg.

Hulp nodig of vragen?

Elke school heeft specifieke situaties en daarbij behorende vragen. Onze servicedesk en onderwijsconsulenten helpen je graag bij vragen. Dat kan via de volgende manieren:

Servicedesk Onderwijsconsulenten

Onze service en support

Ook Heutink ICT treft als bedrijf maatregelen zoals het RIVM voorschrijft. Door medewerkers thuis te laten werken zal het contact met ons misschien anders zijn, dan je gewend bent. We doen ons uiterste best om continuïteit te waarborgen en iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Neem zo veel mogelijk digitaal contact met ons op.

Meer tips over leren op afstand
Deel deze pagina:

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*