Lezen gaat steeds beter als je hoort wat je ziet

Tekst-naar-spraaksoftware maakt het mogelijk dat leerlingen, die bijvoorbeeld vanwege dyslexie moeite hebben met lezen en schrijven, hun vaardigheden sterk kunnen verbeteren. ReadSpeaker maakt het mogelijk dat ze tekst tegelijkertijd kunnen lezen én beluisteren. Reden genoeg om een samenwerking aan te gaan met deze absolute specialist!


Tekst-naar-spraak werkt

ReadSpeaker biedt een handige voorleeshulp die een audioversie creëert van teksten op webpagina’s. Teksten kunnen tijdens het voorlezen worden voorzien van zichtbare highlights, zodat de leerling de voorgelezen tekst letterlijk woord voor woord kan volgen; een uitstekende oefening. Onderzoek toont aan dat tekst-naar-spraaktechnologie resulteert in verbeterde woordherkenning, woordenschat, spreekvaardigheid en nauwkeurigheid, en bovendien een positieve invloed heeft op het geheugen, de motivatie en het zelfvertrouwen. Heutink ICT heeft deze voorleeshulp intussen geïntegreerd in de digitale leeromgeving MOO. Alle content binnen MOO 2.0 heeft nu een voorleesfunctie die voor elke gebruiker standaard beschikbaar is.


TextAid: de complete én betaalbare leesoplossing voor het onderwijs

De genoemde voorleeshulp is nog maar het begin. Want ReadSpeaker biedt ook een complete geïndividualiseerde en zeer betaalbare leesoplossing voor het onderwijs: ReadSpeaker TextAid. Deze oplossing werd speciaal ontwikkeld om naast websites ook leermaterialen, e-books en andere digitale documenten of toepassingen voorleesbaar te maken. De applicatie kan tevens worden gebruikt voor het inlezen en laten voorlezen van aangepaste schoolboeken vanuit Dedicon (waarbij Dedicon uiteraard wel de gebruikelijke kosten in rekening brengt). Verder is het mogelijk om zelf teksten te typen met een hoorbare schrijfhulp en spellingcheck. Bovendien kunnen scholen met TextAid lesmateriaal aanbieden op een flexibele manier die zich aanpast aan de verschillende leerstijlen van leerlingen.functies

Een greep uit de functies

 • Kopieer en plak elke tekst die je wil laten voorlezen 
 • Luister naar tekst in ge-uploade documenten
 • Laat gescande documenten en afbeeldingen voorlezen 
 • Aanpasbare voorleessnelheid
 • Aanpasbaar tekstdisplay met verschillende lettertypes, waaronder OpenDyslexic
 • Laat tekst voorlezen terwijl je typt, inclusief spellingcheck
 • Download de tekst waarnaar je luistert als MP3-bestand
 • Sprekende calculator kan getallen en berekeningen voorlezen

Positieve effecten op leerlingen

 • Betere woordherkenningsvaardigheden, grotere woordenschat
 • Verbeterd begrijpend lezen, spreekvaardigheid, nauwkeurigheid en concentratie
 • Stimuleert het geheugen voor informatie
 • Verhoogde motivatie en zelfvertrouwen
 • Positievere houding met betrekking tot lezen
 • Meer betrokkenheid in de klas en thuis
Ook beschikbaar via MOO

Doordat ReadSpeaker TextAid web-based is, kan de oplossing worden geïntegreerd in vrijwel elk platform. Ook vanuit MOO kunnen we de complete functionaliteit van deze unieke webapplicatie beschikbaar stellen. Via een speciaal TextAid-tegeltje kan de school dan beschikken over een machtig wapen in de strijd tegen dyslexie.

Kijken hoe het werkt

De ReadSpeaker-voorleeshulp is inmiddels ook verwerkt in onze eigen website. Zo kun je een voorproefje krijgen van de voordelen die ReadSpeaker TextAid te bieden heeft. En lees hier hoe de oplossing in de smaak valt bij zowel de dyslectische leerlingen als ook de bovenschoolse ICT-coördinator Martien Stoeten.

Beschikbaar in MOOvriendelijk geprijsd

Zeer vriendelijk geprijsd

ReadSpeaker TextAid biedt veel functionaliteit voor een zeer vriendelijke prijs. Voor leerlingen met een dyslexieverklaring betaal je slechts € 50,- per leerling per jaar. Maar je kunt TextAid ook afnemen voor de hele school, zodat je het ook breder kunt inzetten, bijvoorbeeld voor ‘snelle’ leerlingen die alvast wat Engels willen leren. Voor zo’n schoolbrede licentie betaalt u slechts € 500,- extra*. Voor dat geld kun je een jaar lang gebruik maken van alle functies van TextAid. Niet alleen op school, maar altijd en overal.

* Prijs bovenop het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring. Heb je bijvoorbeeld 6 leerlingen met een dyslexieverklaring en je wil alle leerlingen laten profiteren van TextAid, dan betaal je 6 x € 50,- + € 500,-. In totaal dus € 800,- per jaar. Ga je als bestuur over tot aanschaf voor al jouw scholen, dan ontvang je nog eens 10% korting op het totaalbedrag. Vraag ons naar de voorwaarden.

Meer weten over ReadSpeakerReadSpeaker was bij de oprichting in 1999 de eerste webbased tekst-naar-spraakdienst ter wereld. Vandaag de dag is het Nederlandse bedrijf internationaal marktleider. De oplossingen en diensten van ReadSpeaker worden overal ter wereld gebruikt door duizenden organisaties, waaronder grote onderwijsinstellingen en educatieve uitgevers.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van deze bijzondere software? Vul dan het formulier hiernaast in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. 

 • *
 • *
 • *
 • *