Home - ICT-thema's - Digitale geletterdheid
Deel deze pagina:

Digitale geletterdheid: hoe maken jullie er op school werk van?

Het zal je niet ontgaan zijn: digitale geletterdheid is een hot item. Het wordt zelfs een vast onderdeel van het curriculum, in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Maar hoe geef je er als school invulling aan, op een manier die past bij jouw visie en doelstellingen? Bij Heutink ICT hebben we de kennis en ervaring om je daarbij te helpen.

Meer weten?

Waarom vinden we digitale geletterdheid zo belangrijk?

We leven in een samenleving die steeds digitaler wordt. Om alle kinderen in die samenleving gelijke kansen te bieden, moeten we hen 'geletterd' maken op een aantal essentiële terreinen, die ook zijn opgenomen in het nieuwe curriculum:

  • Informatievaardigheden
  • Computational thinking
  • Mediawijsheid
  • ICT-basisvaardigheden

Download de leaflet

Bij Heutink ICT weten we wat werkt – en wat niet

Bij Heutink ICT hebben we op dit gebied de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan, bij tientallen scholen. We weten wat werkt, maar ook wat niet werkt. Niet alleen inhoudelijk, maar vooral ook procesmatig. Dat geeft ons een flinke voorsprong in het begeleiden van scholen bij de implementatie van digitale geletterdheid. Daarbij zorgen we er ook voor dat de leerkrachten deze vernieuwing omarmen en er op de gewenste manier mee aan de slag gaan (een proces dat we ook wel 'adoptie' noemen). Hieronder lees je meer over onze aanpak.

Het beste begin: een slimme quickscan

Om digitale geletterdheid op een passende manier te implementeren en verankeren op een school, moet je eerst de startsituatie kennen. Daarvoor hebben wij een slimme quickscan ontwikkeld, in de vorm van de Checklist Digitale Geletterdheid. Deze checklist vullen we tijdens het intakegesprek samen in. 

Zo brengen we in één oogopslag in beeld waar jouw school staat in relatie tot de concept-leerlijnen, waar de hiaten zitten, welke kennis er al aanwezig is en welke kennis nog ontbreekt.

Een zorgvuldig begeleidingstraject in 4 stappen

Nadat we samen de resultaten van de Checklist Digitale Geletterdheid hebben besproken, begint het begeleidingstraject. In zijn meest volledige vorm bestaat dit traject uit de volgende 4 stappen:

1. Inventarisatie: visie, kennis en vaardigheden
Samen met betrokkenen van jouw school brengen we in kaart waar jullie momenteel staan, zorgen we voor draagvlak en bepalen we waar we waar de kansen en risico's liggen in de volgende stappen.
2. Voorbereiding: prioriteiten en middelen
Gezamenlijk bepalen we welke onderdelen van digitale geletterdheid wanneer aan bod komen. Zo komen we tot een doordachte en passende leerlijn digitale geletterdheid.
3. Uitvoering: lessen voorbereiden, geven en evalueren
De leukste stap: de leerkrachten gaan digitale geletterdheid aanbieden in de klas. De lessen worden zodanig ontwikkeld dat ze het beoogde resultaat hebben, én overdraagbaar zijn.
4. Borging: dynamische leerlijn
In de leerlijn worden methoden, lessen, onderdelen en weblinks die we in de voorgaande fasen hebben ontwikkeld up-to-date gehouden.

Bootcamp Digitale Geletterdheid

Wil je Digitale Geletterdheid implementeren in je school? In Bootcamp Digitale Geletterdheid leer je in 4 bijeenkomsten alles wat je nodig hebt om de leerlijnen vorm te geven.

Meer informatie


Aan de slag!

Wil jij digitale geletterdheid binnen jouw school of stichting op de kaart zetten? Vraag de Checklist Digitale Geletterdheid aan, dan gaan wij samen jullie startsituatie in kaart brengen. Je kunt natuurlijk ook eerst contact met ons opnemen voor nadere informatie. Eén ding is nu al zeker: als jij aan de slag wilt met digitale geletterdheid, maak je er samen met Heutink ICT een succes van.

Neem contact op

Informeer naar de mogelijkheden!

Heb je nog vragen, heb je advies nodig of wil je een afspraak maken? 

Neem dan contact met ons op via bijgaand formulier.

Digitale geletterdheid met Basicly

Wil jij in de klas aan de slag met digitale geletterdheid? Dan kan Basicly een praktische oplossing zijn. 

Basicly is een online platform waarmee je gericht werkt aan ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. 

Meer weten over deze unieke totaaloplossing waarin alle aspecten van digitale geletterdheid aan de orde komen?

Klik hier

Blijfup-to-date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*