Home - Service - MOO - Bestanden - Archiveren Schooljaar in MOO
Deel deze pagina:

Archiveren Schooljaar in MOO

Jaarovergang en bestanden

Met ingang van komend schooljaar worden na de Basispoortjaarovergang de leerlingengroepen en projectgroepen afkomstig uit het Leerling Administratie Systeem (LAS) in MOO gearchiveerd en voorzien van een schooljaar. Door deze aanpassing worden bestanden of mappen van de groep eenvoudiger benaderbaar, zodat de gegevens van groepen per jaar bewaard blijven. Dit heeft geen zichtbare invloed op de weergave van de groep in MOO, maar wordt wel zichtbaar in de MOO Bestandenhub, MOO Bestanden, Shared drives en Teams.

Gevolgen voor MOO Bestandenhub, Google G-Suite, Microsoft Office365 voor leerlingen:

Voor de leerlingen wordt de map (Shared drive of Team) getoond van het actuele schooljaar. Zij worden met de jaarovergang ontkoppeld van de oude groep en weer lid gemaakt van de nieuwe groep. De mappen van het voorgaande schooljaar worden niet getoond en de leerlingen zijn daar geen lid meer van. Leerlingen hebben zodoende geen toegang tot gearchiveerde mappen.

Gevolgen voor MOO Bestandenhub, Google G-Suite, Microsoft Office365 voor leerkrachten:

Leerkrachten blijven na de jaarovergang lid van de groep uit het voorgaande schooljaar. In MOO beheer of MOO Leerlingenbeheer wordt deze groep gearchiveerd en niet meer getoond.  Door het archiveren blijft de leerkracht in Google G-Suite of Microsoft Office 365 lid van de oude Google Shared Drive, O365 Team of O365 Classroom. Deze gedeelde map wordt getoond met een toevoeging van het schooljaar (JJ-JJ) in de groepsnaam. Ter verduidelijking een screenshot van de weergave voor groepsleerkrachten.

(weergave in Office365 zal anders zijn)

 

Gevolgen voor MOO Bestanden:

In dit product is het niet mogelijk om groepen te archiveren. Om toch een mogelijkheid te bieden om de groepsbestanden in oude groepen eenvoudig te benaderen, wordt in MOO bestanden de naam van de nieuwe groep* voorzien van een toevoeging  (JJ-JJ) van het schooljaar. De oude groepsmap blijft zijn oorspronkelijke naam behouden. Leerlingen worden ontkoppeld van de oude groepsmap en weer toegewezen aan de groepsmap die zij in het nieuwe schooljaar nodig hebben.

Leerkrachten blijven lid van groepsmappen van het voorgaande schooljaar. Zij zullen beide mappen zien in MOO bestanden, waarbij de nieuwe groep dus de toevoeging 20-21 heeft. Indien je in de komende periode de Bestandsmigratie gaat uitvoeren, zullen ook de gearchiveerde mappen worden gemigreerd.

* Let op; dit is tegenovergesteld ten opzichte van de weergave in Microsoft Office 365 en Google G-Suite.

Shared drives en Teams voor projectgroepen personeel:

Indien er voor jouw school ook personeelsrollen ‘geprovisioned’ worden naar een clouddienst, dan blijven deze ongewijzigd. Er wordt geen schooljaar toegevoegd aan project- of personeelsgroepen die niet in het LAS aanwezig zijn. Deze mappen worden niet gewijzigd.

Alleen projectgroepen afkomstig uit een methodekoppeling die middels Basispoort gesynchroniseerd worden, zullen een toevoeging  (JJ-JJ) van het schooljaar krijgen.

Geen provisioning of geen Basispoort?

Indien je geen provisioning voor leerlingengroepen, projectgroepen of personeelsgroepen hebt ingesteld, worden de Shared Drives, Teams of Classrooms niet gearchiveerd in respectievelijk Google G-Suite of Microsoft Office 365. Om provisioning in te schakelen kun je contact opnemen met onze servicedesk.

Ook indien je geen koppeling hebt tussen Basispoort en MOO, wordt het schooljaar niet toegevoegd aan groepen en worden er ook geen groepen gearchiveerd.

 

Meer informatie

MOO Bestandenhub
https://www.heutink-ict.nl/service/moo/art/6977/moo-bestanden-hub

MOO Bestanden
https://www.heutink-ict.nl/service/art/3494/moo-bestanden-algemene-informatie

MOO Bestandsmigratie
https://www.heutink-ict.nl/moo-bestanden

 

Blijfup-to-date

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en acties

*